Bariatrik Cerrahi Nedir ? Sonrasında Beslenme Nasıl Planlanmalıdır?

24.07.2022

 

Bariatrik cerrahi, ağırlık kaybında yardımcı olan çeşitli obezite cerrahisi operasyonlarına verilen genel isimdir.

 

BARİATRİK BESLENME NEDİR?

 

Bariatrik cerrahi sonrasında beslenme süreci farklılık göstermekle birlikte ilk 10 gün sıvı dönem, 10-20. günler arası püre dönemi ve 20. günden sonrası için ise katı gıdaya geçiş ve katı gıda dönemi olarak belirlenebilir. Bu süreçte ameliyat ile oluşturulan yeni mide kesesinin yaklaşık 150 ml gıda alabilecek kapasiteye sahip olacağı göz önüne alınarak uygun bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Amaç ağırlık kaybı sağlanırken aynı zamanda sağlıklı kalmak olmalıdır. Vitamin ve mineral eksikliklerine yol açmamaya dikkat ederek, beslenme alışkanlıklarını yaşam tarzı haline getirmek gerekmektedir.

 

BARİATRİK CERRAHİ SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

* Cerrahi sonrası dokuların hızla iyileşmesi  için protein alımına dikkat edilmelidir.

* Protein takviyesine sıvı dönemde başlamakla birlikte sonraki süreçte beslenme programına uygun olarak devam edilmelidir.

* Genellikle ameliyat sonrası 2. ayda normal beslenmeye geçiş sağlandığından hastaya özel hazırlanmış beslenme programında günlük vitamin-mineral, protein, ve sıvı kullanımı dikkate alınarak sürecin iyi yönetilmesi kilo vermenin devamlılığı için oldukça önemlidir.

* Hastalar yeterli karbonhidrat tüketimi ile kan şekeri kontrolü için tam tahıllı ürünler, yağ grubu için ise doymamış yağ kullanımı yönünden desteklenmelidir.

* Programda şeker içeren besinler tercih edilmemelidir.

* Haşlama,Buharda pişirme, ızgara ve fırın gibi pişirme tekniklerinin kullanımı ve hekim onayı ile demir içeren multivitamin tabletler ve kalsiyum sitrat kullanımı önerilmelidir.

 

Bariatrik Cerrahi Operasyonu Sonrası Tüketmemeniz Gerekenler;

* Kemik suyu ile yapılan kelle paça, işkembe gibi çorbaları ve her türlü kızartma çeşitlerini yağ içeriği yüksek olduğu için tüketmeyiniz. Bunun yerine tavuk suyu / et suyuna hazırladığınız çorbaları tercih ediniz.

* İşlenmiş şeker / pancar şekeri / esmer şeker / eklenti şeker içeren tüm gıdalardan kaçınınız.

 

Bariatrik Cerrahi sonrası su tüketimi doğru miktarda ve doğru zamanda yapılmalıdır. Ameliyat sonrasında oluşabilecek konstipasyon(kabızlık) durumlarının önüne geçebilmek için su tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Küçülen mide hacminden dolayı bir seferde yüksek miktarda su tüketimi mümkün değildir. Bu nedenle tüketilen suyun gün içerisine dağıtılarak içilmesi sıvı ihtiyacının tamamlanması adına en iyi yoldur.

Bir diğer konu ise su tüketiminin doğru zamanda yapılmasıdır. Öğünlerden yarım saat önce ve yarım saat sonra kesinlikle sıvı tüketimi önerilmemektedir.