Genç Sporcularda Takviye Kullanımı

11.08.2022

Kariyerlerinin başlarında olan genç sporcuların en büyük hedeflerinden biride fiziksel ve performans açısından kendilerini geliştirmektir.Bu sebeple genç sporcular ,diğer sporculara göre başkalarından gördükleri takviyeleri bilinçsizce kullanmaya yada bilinçsiz tozlarda takviye kullanmaya daha açıktırlar.Özellikle genç sporcuların diyetisyenler tarafından daha fazla takip edilmesi ve takviyeler hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.

Büyüme- gelişme çağında olan genç sporcuların kullandıkları takviyelerin organlarına zarar verme ve büyüme-gelişmelerini olumsuz etkileyebilmektedir .Özellikle performans artırıcı olarak kullanılan anabolik steroidlerin yanlış kullanımının organlarına zarar verme olasılığı bulunmaktadır. Anabolik steoridler genç sporcuların boy uzamalarına negatif yönlü bir etki yaratabilir, menstrual döngü bozukluğuna ,yüksek tansiyona ve davranış bozukluğuna sebebiyet verebilir.Bu nedenle alınması gereken dozun miktarı çok önemlidir.

Bir diğer takviye olan kreatinin de yanlış dozlarda kullanımı dehidrasyon, mide bulantısı , kramplara ve sindirim problemlerine sebebiyet verebilir.Genç sporcuların yaptığı bir başka hata ise ,kilo vermek uğruna az kalorili diyetlere başvurmalarıdır. Az kalorili diyetler, büyüme-gelişme çağında olan sporcuların gelişimlerini olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda vücut geliştirmek için bilinçsizce  miktarlarda alınan protein ise böbrek yükünü artırarak, ileride böbrek yetmezliğiyle sonuçlanabilecek sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.

Bütün bu yanlış kullanılan takviyelerin sebep olduğu  sağlık problemleri göz önüne alındığında ,genç sporcuların düzenli olan diyetisyenler tarafından izlenmesi ve eğitimler almasının önemini vurgulamaktadır.