Su Ayak İzi ve Akdeniz Diyeti

17.08.2022

Değişen ve gelişen dünya ; beraberinde birçok sorunu da getiriyor.  Sera gazlarının sebep olduğu iklim değişiklikleri, tükenmeye başlayan kaynaklar , açlık , obezite ve otoimmun hastalıklar baş göstermeye başlamıştır. Bu sorunlar sürdürülebilir kaynakların daha iyi kullanıldığı beslenme şekillerine geçilmediği sürece artmaya ve daha kötü bir senaryoya sebep olmaya devam edecektir.

Su ayak izinin ne olduğundan bahsetmem gerekirse kullandığımız su miktarının ölçülmesi olarak tanımlanmaktadır. Üç farklı grupta incelenmektedir.

Bunlar ; Mavi Su Ayak İzi ,Yeşil Su Ayak İzi ve Gri Su Ayak İzidir.

Mavi su ,bir ürünün üretimi için gerekmekte olan yüzey veya yeraltı suyu miktarıdır. Yeşil su ayak izi, bir ürünün üretilebilmesi için gerekmekte olan yağmur suyu miktarıdır.

Gri su ayak izi ,bir ürün üretildikten sonra kirleticilerin yok olması için gereken taze su miktarına denilmektedir. Kısaca su ayak izini artmasına sebep olan nedenlerden bahsetmem gerekirse günlük hayatımızda kullanılan suyun %92’si besin üretimi içindir. Bu kullanılan suyun %29’u hayvansal kaynakların üretimi için kullanılmaktadır. Hayvansal ürünler, bitkisel ürünlere göre daha fazla su ayak izine sebep olmaktadır. Sebzelerin, su ayak izi Hayvansal besinlerden ;yumurta; 3265 , süt ;1020 dir. Değişen ve yavaş yavaş tükenen dünyada su ayak izi önemli bir yer tutmaktadır. Bu durumda besin tüketiminin değişmesi , daha sürdürülebilir hale gelmesi gerekmektedir.

Tükenen kaynakların yenilenmesi ve tüketim hızının azalması gerekmektedir. Besinin ulaşabilirliği ve gıda güvenliği bu noktada önem arz etmektedir.Bu sebeple sürdürülebilir beslenme modellerinin önemi artmaktadır.

AKDENİZ DİYETİ

Akdeniz diyeti , sürdürülebilir diyetlere örnek olarak gösterilebilir. Akdeniz diyetinde; et ve et ürünleri ,yani su ayak izini artıran besinler, diyette sınırlı miktarda tüketilmektedir. Diyette yeşil yapraklı sebzelerin tam tahılların , kuru baklagillerin ve zeytinyağının tüketimi ön plandadır.

Diyabet ve kalp damar hastalıkları  gibi günümüzde yaygın olan ve yaşam standartlarını düşüren, kişinin hayatını tehlikeye sokan hastalıkların beslenme tedavisinde de akdeniz diyetine yer verilir .Akdeniz diyeti hem kişinin beden sağlığı hemde dünyamızın kaynaklarının devamlılığı için yararlı bir diyettir. Unutmayalım ki sadece bir tane dünyamız vardır ve bu dünyayı yaşanabilir hale getirmek ,varan olan kaynakların tükenmesini engellemek ve insan yaşamının devamlılığını sağlamak için sürdürülebilir beslenme en başlarda gelmektedir.

Akdeniz diyeti gibi sürdürülebilir olan diyetlerin uygulanabilirliği ve bu diyeti uygulayan kişi sayısının artması var olan açlık, obezite ve tükenen kaynakların önüne geçilmesi için atılacak olan en önemli adımlardandır. Sürdürülebilir , yaşanabilir bir dünya için akdeniz diyeti elzemdir.