Güncel ve Yenilikçi Antrenman Uygulaması: Mindfulness

16.09.2022

Sporcular müsabaka performanslarını iyileştirmek umuduyla zamanların çoğunu zihinsel ve fiziksel olarak atletik müsabakalara hazırlanmak için harcarlar. Bununla birlikte birçok sporcu kaygı, özgüven eksikliği ve diğer engeller nedeniyle atletik performanslarında tutarlılık gösteremez.  Sportif başarı söz konusu olduğunda antrenörler ve sporcular zihinsel bir tamamlayıcı parça olduğunun farkındalar. Ancak birçoğunun psikolojik süreci nasıl organize etmesi gerektiğine dair bir fikri yoktur. Bu noktada her seviyedeki sporculara ve antrenörlere yardımcı olacak bir mindfulness kavramı faydalı olabilir.

Peki Mindful Ne Demek ?

Mindful kelimesi bilinçli ve farkında olmak anlamına gelir. Bunu bir duruma dönüştürmek için farkındalık denilmektedir. Bahsedilen tek şey aslında tüm dikkatinizi şimdiki ana verme eyleminizdir. Bu kulağa kolay gibi gelse de aslında ustalaşması inanılmaz derecede zor bir beceridir. Konsantre olmak, rahatlamak, düşünce ve duyguları serbest bırakmak gibi zihinsel faktörlerin performansa yardımcı olabileceğine bilen ancak antrenman ve müsabakanın baskıları altında bunları nasıl yapacaklarına dair hiçbir fikri olmayan sporcu ve antrenörlere yardımcı olacaktır. Her seviyedeki antrenörlerin ve sporcuların zihinsel hazırlıklarını arttırabilecekleri farkındalık uygulamasına dayalı olarak progresif bir program uygulanabilir.

Mindfulness ile odaklanma yeteneğinizde bir gelişim sağlanmaktadır. Ne kadar iyi odaklanırsanız uygulamalarınız o kadar bilinçli olur. Antrenman ve müsabaka sırasında daha fazla dikkat ve enerji etkin bir şekilde kullanılır. Farkındalık konusunda yetenekli olduğunuzda dikkatiniz daha az dağılır. Bu en baskı dolu anlarda bile tamamen yapılması gerekene odaklanabildiği anlamına gelir.

Sporun %90’ı zihinsel %10’u fiziksel olduğu rahatlıkla dile getirilen bir söylemdir. Bunun doğru olduğunu var sayarsak zihne antrene etmek için ne yaptığımızı da değerlendirmemiz gerekir.  Bazı sporcular geçmiş performansları üzerinde durur veya gelecekteki eylemler hakkında endişelenir ve mevcut durumlarına odaklanmayı kaybedebilirler. Bu tür sporcular kendilerini tamamen şimdiki ana kaptırmak yerine içsel düşünce ve hisleriyle ilgilenirler.

Mindfulness sporcuların kişisel düşünce, duygu ve diğer içsel uyaranlara farkına varmalarını sağlar ve sporcuların performans sonuçlarına odaklanmak yerine kişisel değerlere veya sporla ilgili beceri ve oyun stratejileri üzerine odaklanmasına teşvik eder. Şimdiki anın farkındalığı ve kabulü sporcuların olumsuz düşüncelerine daha az odaklanmasına izin verebilir. Bu da sporculara daha fazla enerji ve eldeki atletik görevlere odaklanma sağlayabilir. Dikkatli sporcular dikkatlerin odak noktasının rakip gibi dış uyaranlara ve gelişmiş atletik performansa yol açabilecek beceri ve stratejilerin uygulanması gibi davranışlar seçimlere yönlendirilmesine izin vermek için daha donanımlı olabilirler.

Mindfulness' in Amacı Nedir ?

Mindfulness istenmeyen düşünceleri değiştirmek veya durdurmak yerine sporculara bu tür düşüncelerle oynamayı öğretir. Bu sporcular için önemlidir. Çünkü geçmiş veya gelecekteki performanslarla ilgili endişeler onların ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını veya sporlarından zevk almalarını engelleyebilir. Kaygı gibi olumsuz deneyimlerin dikkati dağıtmak yerine kasıtlı olarak odağın performansa kaydırılabilmesi gerekmektedir. Mindfulness sporcuların konsantrasyonlarını geliştirmelerine ve böylece spor performanslarını geliştirmelerine yardımcı olabilir. Mindful olmak sporcuların spordan keyif almalarına yardımcı olabilir ve bu da tükenmişlik potansiyelini azaltabilir. Mindfulness programı uygulanan sporcular kendi performanslarına daha yüksek puan vermekte ve sporla ilgili daha az kaygı yaşamaktadır. İlerleyen süreçte program ile elde edilen kazanımlar korunur ve performansta gelişim sağlanır. Zihinsel hazırlık uygun şekilde uygulanan progresif mindfulness antrenmanı ile optimize edilebilir ve optimal zihinsel hazırlık fizyolojik hazırlığa arttırabilir. Mindfullnes temelli müdahaleler müsabaka öncesi stresin azalmasıyla bağlantılıdır.

Artan farkındalık ile sporcular kendilerine onları gerçekte olduğundan daha da zor zihinsel ve duygusal durumlara sokan gölge alanlarının tanımlayabilir ve mücadele edebilir. Vücutlarını tanımalarını sağlayarak içsel farkındalığını arttırır böylece gereksiz yaralanmaları önler ve aynı zamanda doğru sınırlar içinde antrenman yapılmasına yardımcı olur. Sporcular fiziksel olarak yarışmaya ne kadar hazır olsalar da zihinlerini kontrol edemezlerse performansları zarar görebilir. Farkındalığı geliştirmek veya farkındalık temelli antrenmanlara katılmak sporcuların sporla ilgili kaygılarını izlemelerine ve bunlarla başa çıkmalarına müsabaka sırasında odaklanmalarına ve özgüvenlerini arttırmaya yardımcı olabilir.